Η καθυστερημένη έναρξη του κυπέλλου

2018-02-09

Βασίλισσα Βικτορία 1837-1901

   Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας καθυστέρησε την έναρξη του κυπέλλου του 1901, λόγω του χαμού της βασίλισσας Βικτορίας.

    Έτσι, στις 9 του Φλεβάρη, ξεκίνησαν οι υποχρεώσεις των ομάδων για το κύπελλο Αγγλίας,με την Everton να πηγαίνει στο "The Dell" για να αντιμετωπίσει την Southampton, η οποία βρισκόταν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Την προηγούμενη χρονιά ωστόσο, οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και πάλι στο Dell, με τη Southampton να κερδίζει με 3-0! Αυτή τη φορά, η Everton νίκησε με 3-1, παρότι η Southampton προηγήθηκε και πάλι... Παρά το ότι η Southampton ήταν ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, την εποχή εκείνη είχε σημειώσει αρκετές επιτυχίες στο θεσμό του κυπέλλου, καθώς είχε φτάσει το 1898 ως τα προημιτελικά, το 1899 ως τα ημιτελικά, ενώ ήταν φιναλίστ το 1900 και το 1902.

    Το 1901 ήταν η μοναδική φορά μέσα στην πενταετία που η πορεία τους διακόπηκε τόσο νωρίς, από τους "μπλε", που μόλις είχαν γίνει οι "μπλε"... Τα πρώτα χρόνια η Everton φορούσε την ριγέ, άσπρη-μπλε εμφάνιση αρχικά, κατόπιν την ολόμαυρη εμφάνιση, με την κόκκινη διαγώνια γραμμή, εμφάνιση που της έδωσε το παρατσούκλι "The Black Watch", κατόπιν άσπρη-ροζ(μισή-μισή) με λευκό σορτσάκι και μαύρη κάλτσα, άσπρη-γαλάζια(καρώ) με μπλε σορτσάκι, όλη ροζ, πα΄ντα με μπλε σορτσάκι-κάλτσες, άσπρη-γαλάζια(μισή-μισή), ρόζ και στη συνέχεια κόκκινη(πάντα με μπλε σορτσάκι και κάλτσες), γαλάζια, με άσπρο σορτσάκι και κάλτσες από το 1895, και από το 1901, καθιερώθηκε η εμφάνιση που ξέρουμε μέχρι σήμερα, μπλε, με άσπρο σορτσάκι και κάλτσες...

   Πολλά χρόνια αργότερα, το 1988, η Everton αντιμετώπιζε την Middlesborough, πάλι για το κύπελλο, για την τέταρτη φάση, και νίκησε με 2-1... Φυσιολογικά, 6 αγώνες αρκούν για να σου δώσουν ακόμη και το τρόπαιο, αυτός ο αγώνας όμως ήταν ο έβδομος για την Everton, που είχε αναγκαστεί να αντιμετωπίσει 4 φορές την Sheffiled Wednesday, έπειτα από 3 επαναληπτικούς, και χρειάστηκαν άλλοι 2 επαναληπτικοί για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Middlesbrough!

   H Everton αντιμετώπισε την Sheffield Wednesday στις 9 Ιανουαρίου, στο Hillsborough(1-1), στις 13 στο Goodison(1-1), στις 25, στο Goodison(1-1), και στις 27 στο Hillsborough(0-5). Στην επόμενη φάση, στις 30 Ιανουαρίου, 1-1 με τη "Borough", στο Goodison, 2-2 στην παράταση(κ.α. 1-1), στο Ayrosome Park, και 2-1 στις 9 του Φλεβάρη, στο Goodison Park!
Στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Liverpool, η οποία έφτασε στον τελικό, αλλά τον έχασε από τη Wimbledon, με γκολ του τεχνικού του Απόλλωνα Σμύρνης, LawrieSanchez!

   Με όλους αυτούς τους επαναληπτικούς, η ομάδα; έδωσε συνολικά 14 αγώνες μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα, καθώς είχε υποχρεώσεις και στο League Cup, όπου έφτασε στα ημιτελικά, και αποκλείστηκε από την Arsenal, και το Simod Cup (διοργάνωση για τις αγγλικές ομάδες, λόγω της τιμωρίας τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1878 - Jack Kirwan, 26 παιχνίδια και 5 γκολ για αυτο τον επιθετικό την περίοδο 1898/99