Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη!!

2018-02-07

Ξεχάστε για λίγο τα συστήματα με τους ακραίους μπακ να πάνε πάνω-κάτω τη γραμμή, τον ένα επιθετικό, και όσα ξέρετε για τα σημερινά συστήματα ποδοσφαίρου.

   Κάποτε οι ομάδες έπαιζαν ένα σύστημα με όσους περισσότερους επιθετικούς μπορούσαν, κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε 2-3-5. Και όσο καλύτεροι ήταν οι επιθετικοί, τόσα περισσότερα γκολ μπορούσε να πετύχει μια ομάδα.

   Σε μια μέρα που οι επιθετικοί της Everton πήραν φωτιά, η Everton πέτυχε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της, με 0-7 επί της Charlton στο "The Valley", σε ένα παιχνίδι που ΚΑΙ οι πέντε επιθετικοί σκόραραν σε διάστημα μόλις 18 λεπτών!

   Ο Stein άνοιξε το χορό των γκολ στο 20', ο Dixie Dean στο 22', ο Dunn στο 28', ο Critchley στο 30', ο Johnson στο 37, και πάλι ο Dean στο 44' και στο 87', πέτυχαν τα γκολ της Everton, στον αγώνα που έγινε για τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας(ήταν η πρώτη χρονιά που η Everton υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία).To περίεργο για τις μέρες μας σύστημα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και ενω οι περισσότερες ομάδες, εθνικές και σύλλογοι είχαν αρχίσει να δοκιμάζουν νέα συστήματα, οι Άγγλοι είχαν μείνει πίσω, μέχρι τη διπλή "σφαλιάρα" από τους Ούγγρους, στα φιλικά του 1953(3-6 στο Wembley) και 54'(7-1 στο Nepstadion της Βουδαπέστης), προβληματίστηκαν, και άρχισαν να εκμοντερνίζονται πάνω στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο...Κάτι άλλο που θεωρούμε δεδομένο πλέον είναι να βλέπουμε ζωντανούς αγώνες, είτε μέσω κάποιου ελληνικού καναλιού, μέσω live streaming, και ακόμη καλύτερα, πίνοντας όλοι μαζί κάπου τις μπυρίτσες μας!

   Και αυτό, κάποτε δεν ήταν τόσο δεδομένο όσο το θεωρούμε σήμερα. Οι ζωντανές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων ξεκίνησαν πειραματικά το 1936, με έναν αγώνα Arsenal με την ομάδα των ρεζερβών τους, και ένα χρόνο αργότερα με το φιλικό Αγγλίας-Σκωτίας. Από το '46 κάποιες προσπάθειες έγιναν ώστε να μεταδοθούν κάποιοι αγώνες ζωντανά, πάντα από το BBC, χωρίς να υπάρχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στις 7 Φεβρουαρίου του '48, η Fulham υποδέχτηκε την Everton, και αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας της Everton σε ζωντανή μετάδοση!
Το παιχνίδι έγινε φυσικά στο Craven Cottage, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1, και ο Tommy Eglington έγινε ο πρώτος παίκτης της ομάδας που σκόραρε σε ζωντανή μετάδοση από την  τηλεόραση(διαβάστε το εδώ)!

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

  • 1910 - Ted Sagar O σπουδαίος Άγγλος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε μόνο στην Έβερτον πρίν και μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο
  • 1992 - Jose Baxter Ένα απο τα σπουδαία ταλέντα της ομάδας που δενεκπλήρωσαν τις προσδοκίες κύριως λόγω προβλημάτων με χρήση ναρκωτικών ουσιών αν και 26 ετών ανήκει στην δεύτερη ομάδα της Έβερτον