Ιστορική μέρα και για τους μπλέ

2018-03-25

1893,Wolves-Everton
1893,Wolves-Everton


    Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται στην πατρίδα μας ως η μέρα που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Σχετικά με την ομάδα μας, η ημερομηνία είναι αρκετά ιστορική, καθώς πήρε μέρος δύο φορές σε τελικούς.

Ο πρώτος τελικός κυπέλλου για την Everton
    Το 1893, στον πρώτο μάλιστα τελικό του κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται εκτός Λονδίνου(εκτός του επαναληπτικού του 1886), στο Athletic Ground of Fallowfield, στο Μάντσεστερ, η Wolves κερδίζει την Everton με 1-0.
Το γήπεδο είχε χωρητικότητα 15.000 θέσεων όμως κόπηκαν 45.000 εισιτήρια, ενώ εκτιμάται πως εκείνη τη μέρα βρέθηκαν πάνω από 60.000 θεατές στο γήπεδο, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους φιλάθλους να μην μπορούν να δουν τον αγώνα και αρκετοί φίλαθλοι βρισκόντουσαν σχεδόν μέσα στον αγωνιστικό χώρο!
Αυτή ήταν η πρώτη παρουσία της Everton σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας, που κατέβηκε ως φαβορί του αγώνα, αλλά ίσως επηρεάστηκαν οι παίκτες της ομάδας από την κούραση, καθώς ήταν ο τέταρτος αγώνας σε διάστημα 10 ημερών...

Οι δύο ομάδες μετά τον πρώτο τελικό
Οι δύο ομάδες μετά τον πρώτο τελικό

Ο πρώτος Merseyside Final
    Το 1984 διεξήχθη στο Wembley ο τελικός του Milk Cup(League Cup), ανάμεσα στις Everton και Liverpool, και ήταν ο πρώτος τελικός κυπέλλου που διεξήχθη ανάμεσα στις δύο ομάδες του Merseyside!
O αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα, εκείνο που αξίζει όμως να αναφερθούμε είναι τα όσα συνέβησαν στο Λίβερπουλ και σε ολόκληρη την Αγγλία: Χιλιάδες κάτοικοι του Λίβερπουλ εγκατέλειψαν την πόλη που έμοιαζε με πόλη φάντασμα, ενώ μια πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Λίβερπουλ με το Λονδίνο υπήρχε μια επιγραφή που έλεγε "Οι τελευταίοι που θα φύγουν από το Λίβερπουλ παρακαλούνται να κλείσουν τα φώτα !" Σύμφωνα με τα εισιτήρια 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν μόνο μέσα στο Wembley, και προφανώς άλλοι τόσοι εκτός του σταδίου...
Πάντως, η αστυνομία σε περίοδο αρκετά δύσκολη, όπως ήταν τα μέσα του '80, είχε αρκετά εύκολο έργο και εξήρε την συμπεριφορά των φιλάθλων των δύο ομάδων, ενώ στο γήπεδο το σύνθημα που επικρατούσε ήταν το "Merseyside, Merseyside..."

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΒΕΡΤΟΝ, 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • Jack O'Donnell ,Αγγλος αμυντικός με 198 συμμετοχές με την Έβερτον απο το 1924-1930