Ο Little Everton Devil  1ος Άγγλος διεθνής της Έβερτον

2018-03-15

   Ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας, Johnny Holt, χάνει το μοναδικό παιχνίδι της χρονιάς, εναντίον της Derby County στο Anfield.

   Ο λόγος είναι πως ο "Little Everton Devil", όπως τον φώναζαν, γίνεται ο πρώτος Άγγλος διεθνής παίκτης της ομάδας, στο 3-1 της Αγγλίας επί της Ουαλίας! O 24 ετών τότε Holt έπειτα από έναν χρόνο θα γινόταν και αρχηγός της ομάδας, τρίτος στη σειρά, από το 1891 ως το '93.
Ήρθε στην ομάδα από την "original" αντίπαλο του Merseyside Derby, τη Bootle F.C. το 1888 και παρέμεινε για 10 χρόνια στην ομάδα, παίζοντας σε 252 αγώνες, σκοράροντας 4 φορές.
Είχε το παρατσούκλι "Little Everton Devil" λόγω του ύψους του, που δεν ξεπερνούσε το 1.63, ενώ το βάρος του ήταν περίπου 65 κιλά...

   Το μπόι που του έλειπε όμως το αναπλήρωνε με την τεχνική και την ευστροφία του, ήξερε να αποφεύγει τις δυσκολίες και αποτελούσε μια αξιόπιστη λύση στην άμυνα της ομάδας!
Το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα πάντως άργησε έναν χρόνο περίπου, καθώς είχε κληθεί κάποιες φορές στην εθνική ομάδα, όπως αυτή εναντίον της Ουαλίας, στις 2 Μαρτίου του 1889(https://greek-toffees.blogspot.gr/2014/03/to-everton.html), αλλά δεν είχε αγωνιστεί ακόμη, καθώς τότε δεν χρησιμοποιούνταν ακόμη αλλαγές, ούτε γινόντουσαν τόσοι αγώνες μεταξύ των εθνικών ομάδων.

   O αγώνας αυτός διεξήχθη στο Racecourse Ground του Wrexham, και η Αγγλία νίκησε την αντίπαλο της με 1-3. Ο Holt έπαιξε τελικά 10 φορές για την Αγγλία...Την ίδια μέρα μια άλλη εθνική Αγγλίας αγωνίζονταν στο Ballynafeigh Park του Μπέλφαστ, εναντίον της Ιρλανδίας, και στην ομάδα υπήρχε ο Fred Geary, ένας άλλος Άγγλος παίκτης της Everton που έκανε ντεμπούτο στην εθνική Αγγλίας... Μάλιστα ο Geary ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση στο δικό του αγώνα, πετυχαίνοντας χατ τρικ και έχοντας συμμετοχή σε 5 από τα 9 γκολ της Αγγλίας, σε έναν αγώνα που έληξε με 1-9! Παρότι και οι δυο τους έκαναν ντεμπούτο την ίδια μέρα δεν γνωρίζουμε τον λόγο που ο Holt αναφέρεται παντού ως ο πρώτος Άγγλος διεθνής παίκτης της Everton, ενώ και στα βιβλία των διεθνών της εθνικής Αγγλίας, ο Holt αναφέρεται ως ο Νο 167 και ο Geary ως ο Νο 172 στη σειρά! Ο αγώνας στην Ιρλανδία, στον οποίο συμμετείχε ο Geary ξεκίνησε στις 15:30, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ώρα διεξαγωγής του αγώνα στην Ουαλία... Στον αγώνα εναντίον της Ουαλίας χρησιμοποιήθηκαν 6 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ενώ εναντίον της Ιρλανδίας χρησιμοποιήθηκαν μόνο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Εκτός αυτών όμως, ο Arthur Chadwick κλήθηκε στον αγώνα εναντίον της Ουαλίας, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε...

   Και οι δύο αγώνες ήταν στα πλαίσια του Βρετανικού πρωταθλήματος. Στον αγώνα που έκρινε τον τίτλο του 1890, τον ερχόμενο Απρίλιο, η Αγγλία θα αντιμετώπιζε τη Σκωτία, και ο νικητής θα κατακτούσε τον τίτλο. Αποφασίστηκε, ανάμεσα στις δύο ομάδες, να αγωνιστεί η ομάδα που έπαιξε στην Ουαλία, ο αγώνας έληξε ισόπαλος και οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τον τίτλο...

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΒΕΡΤΟΝ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • 1897 - Joe Peacock, Άγγλος μέσος που έπεσε  161 φορές με την ομάδα απο το 1919-1927
  • 1997 - Jonjoe Kenny, Γενέθλια σήμερα για τον νεαρό Αγγλο διεθνή Χρόνια του πολλά