Ο Φονέας των γιγάντων

2018-02-12

Derek Temple
Derek Temple

  Σαν σήμερα το 1966 η Έβερτον απέκλεισε απο το κύπελλο Αγγλίας την Bedford Town και το όνομα της ομάδας μπορεί να μην λέει τίποτα σήμερα, όμως στη δεκαετία του '60 είχε μια αντίστοιχη φήμη με τον ιστορικό Φωστήρα στην Ελλάδα.

   Ονομάστηκε "Φονέας των Γιγάντων", λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωνε στο κύπελλο Αγγλίας, εναντίον ομάδων μεγαλύτερων κατηγοριών. Παλαιότερα είχε νικήσει τις Norwich City, Newcastle, ενώ είχε φτάσει μια ανάσα από το να νικήσει, και να αποκλείσει την Arsenal. Είχε έρθει ισόπαλη 2-2 στο Highbury, ενώ στον επαναληπτικό κέρδιζε μέχρι 4 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, στην παράταση όμως έχασε 1-2, ενώ είχε και δύο ακυρωθέντα γκολ. Ανάμεσα στα "θύματα" της ήταν και οι Watford, Brighton and Hove Albion, Hereford Town, Oxford United και Exeter City. Ομάδες που σήμερα δεν μας προκαλούν μεγάλη αίσθηση, όμως εκείνη την εποχή ήταν πολύ δυνατές ομάδες. Και το επίτευγμα της γίνεται αξιοσέβαστο, αν αναλογιστεί κανείς πως η Bedford Town ήταν ερασιτεχνική ομάδα!

   Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε φτάσει στον τέταρτο γύρο του κυπέλλου, και το ίδιο είχε καταφέρει και τη δεδομένη στιγμή, όταν βρέθηκε στο δρόμο της η Everton. Η Bedford Town είχε το δικαίωμα να αλλάξει την έδρα και να εκμεταλλευτεί τα έσοδα από τα πολλαπλάσια εισιτήρια που θα έκοβε από τον αγώνα. Αντ' αυτού, η "γενναία" αυτή ομάδα, αποφάσισε να παίξει στο Eyrie, την έδρα της. Ο αγώνας διεξήχθη στις 12 Φεβρουαρίου 1966, και η Bedford έκοψε 18.407 εισιτήρια. Όχι και άσχημα πάντως! Το σημαντικότερο όμως είναι πως το σχέδιο της χάλασε, καθώς η Everton με δύο γκολ από τον Derek Temple και άλλο ένα από τον Fred Pickering, νίκησε με 3-0 και συνέχισε την πορεία της για την κατάκτηση του κυπέλλου.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1875 - George Barker Αγγλος αμυντικός που έπαιξε 10 φορές με την ομάδα apo to 1896-1898