Ο πρώτος ξένος της Έβερτον

2018-05-16

Bengt Kjell
Bengt Kjell


    Στα τέλη της δεκαετίας του '80 κάποιοι ξένοι παίκτες, μη Βρετανοί ή Ιρλανδοί δηλαδή, άρχισαν να παίζουν για την ομάδα. Όμως ο πρώτος ξένος παίκτης που φόρεσε την φανέλα της Έβερτον σαν σήμερα το 1950 ήταν Σουηδός.

   Η Everton το 1950 επρόκειτο να δώσει τρία φιλικά στην Σουηδία, ένα στις 12 Μαίου στη Στοκχόλμη με την AIK, ένα στο Χέλσινμποργκ στις 16 Μαίου και ένα στις 18 Μαίου στο Γκέτεμποργκ. Στην αποστολή είχε μόλις 14 παίκτες, ένας από αυτούς ήταν ο δεύτερος τερματοφύλακας, ο George Burnett, ο μοναδικός τερματοφύλακας της αποστολής ο οποίος στο ζέσταμα του πρώτου αγώνα τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον αμυντικό George Saunders. Αυτό βοήθησε τους Σουηδούς να νικήσουν στο πρώτο παιχνίδι με 3-1.

H Everton είχε πληρωθεί με 2.600 λίρες, συν τα έξοδα του ταξιδιού, για να κάνει αυτή την περιοδεία και δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη η περιοδεία αν αγωνίζονταν ένα αμυντικός κάτω από τα δοκάρια της. Επίσης, τα ταξίδια εκείνη την εποχή ήταν αρκετά πιο δύσκολα σε σχέση με τη σημερινή εποχή. Ήταν εξαιρετικά ασύμφορο από άποψη κόστους και χρόνου να ταξιδέψει ο Ted Sagar από την Αγγλία στη Σουηδία για τους δύο εναπομείναντες αγώνες.

   Έτσι αποφασίστηκε η Everton να δανειστεί τον Bengt Kjell, τερματοφύλακα της AIK, ώστε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της επί σουηδικού εδάφους. Ο Kjell ενσωματώθηκε στην ομάδα της Everton αμέσως μετά το πρώτο παιχνίδι, αγωνίστηκε στο δεύτερο μια μέρα σαν σήμερα στις 16 Μαίου 1950 εναντίον της Χέλσινμποργκ, όπου η Έβερτον νίκησε με 1-0, και 2 μέρες μετά εναντίον μιας ομάδας επίλεκτων Σουηδών ποδοσφαιριστών, όπου η Everton νίκησε και πάλι με 3-1.

   Ο Bengt Kjell "πληρώθηκε" με ένα ρολόι της Everton που του έδωσαν οι άνθρωποι της ομάδας ως αναμνηστικό δώρο! Μαζί με αυτό το δώρο είχε και ένα από τα ασημένια τασάκια που αγόρασαν οι παίκτες της Everton, με τον προστάτη άγιο της Στοκχόλμης, τον άγιο Ερρίκο, και προσέφεραν στους αντιπάλους τους, ένα δώρο που αρχικά δεν είχε λάβει αλλά αργότερα αγόρασε σε δημοπρασία από κάποιον παίκτη της AIK.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΒΕΡΤΟΝ,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΜΑΙΟY

  • 1935 - Brian Harris,Ουαλός ποδοσφαιριστής με 358 συμμετοχές και 29 γκολ με την φανέλα της ομάδας απο το 1958-1966
  • 1949 - Harry Bennett, Μόλις 3 συμμετοχές για τον Αγγλο ποδοσφαιριστή απο το 1967 εως το 1970 που ήταν μέλος της Έβερτον.