Το τουρνουά για την καταστροφή στο Ibrox

2018-05-01

  Στις αρχές Απριλίου του 1902, σε αγώνα στο Ibrox της Γλασκόβης, συναντήθηκαν οι Σκωτία και Αγγλία.

   Όταν η μια κερκίδα κατέρρευσε 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 517 τραυματίστηκαν. Η τραγωδία αυτή έμεινε στην ιστορία ως η "καταστροφή του Ibrox".

   Λίγες μέρες αργότερα ένα τουρνουά για φιλανθρωπικούς σκοπούς διοργανώθηκε από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Σκωτίας και της Αγγλίας όπου πήραν μέρος οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας των δύο χωρών, παίζοντας στα ημιτελικά μεταξύ τους, ο πρώτος από τη Σκωτία με τον δεύτερο από την Αγγλία, και το αντίστροφο.

  Η Everton είχε τερματίσει δεύτερη και συνεπώς θα έπαιζε με την πρωταθλήτρια Σκωτίας, Glasgow Rangers, και η πρωταθλήτρια Αγγλίας Sunderland με την δευτεραθλήτρια Σκωτίας Celtic.

  Ο πρώτος ημιτελικός έγινε στον "τόπο του εγκλήματος", στο Ibrox, και η Celtic συνέτριψε την Sunderland με 5-1, στις 30 Απριλίου. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως οι 10 από τους 11 παίκτες της Sunderland ήταν σκωτσέζοι, πλην του Billy Hogg, ο οποίος ήταν Άγγλος, και αργότερα έπαιξε στην Rangers!

 Σαν σήμερα την πρωτομαγιά του 1902, οι Rangers και Everton έπαιξαν στον δεύτερο ημιτελικό, επίσης στο Ibrox, και αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, με τον Alex "Sandy" Young να πετυχαίνει το γκολ για την Everton. οι δυο τους έπαιξαν 48 ώρες αργότερα επαναληπτικό, στον οποίο η Everton ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1 μέχρι το 80', αλλά η Rangers ισοφάρισε και τελικά κέρδισε τον αγώνα με 3-2, με γκολ από τον John Walker, παίκτη που είχε πάει στην Rangers από την Liverpool!
Μάλιστα η Rangers είχε απουσίες 4 παικτών για το δεύτερο παιχνίδι καθώς οι παίκτες αυτοί είχαν κληθεί για αγώνα της εθνικής Σκωτίας με την Αγγλία.
Ο τελικός καθυστέρησε αρκετό καιρό ώστε να συμπέσει με την στέψη του βασιλιά Εδουάρδου του 7ου και τελικά έγινε στις 17 του Ιούνη. Η Celtic νίκησε με 3-2 στην παράταση.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΒΕΡΤΟΝ, 1 ΜΑΙΟΥ

  • 1940 -  Brian Godfrey, Αριστερός μέσος με μόλις ένα παιχνίδι το 1960